Tove Alexandersson får Mikael Ljungbergs stipendium – 100 000 kr

Många drömmer om att bli framgångsrika i en sport. Årets Mikael Ljungberg-stipendiat dominerar fullständigt i två. Stipendiet till minne av Mikael Ljungberg för 2017 går till världens bästa kvinnliga orienterare: Tove Alexandersson.

Framgångsrik som få 
Tove Alexandersson är rankad som nummer ett i världen både i orientering och skidorientering och har vunnit den totala världscupen i båda sporterna flera år i rad. Under 2017 tog Tove 3 VM-guld i orientering och 3 VM-guld i skidorientering. Totalt har hon 13 VM-guld och totalt 24 VM-medaljer som senior.
– Det känns jättestort! Det är väldigt kul att få ta emot det här priset, eftersom det finns en så fin tanke bakom det. Och visst är det extra kul att få pris som orienterare, det betyder mycket för sporten, säger en glad Tove Alexandersson.

En jordnära superstjärna 
Tove Alexandersson tilldelas Mikael Ljungbergs stipendium år 2017 både för sin enorma talang, och för sin ödmjuka och jordnära attityd till livet som idrottsstjärna.
Juryns motivering lyder: ”Kanske är det för att orienteringen som sport är sådan, kanske beror det på hennes personlighet – eller kanske en kombination av de två? Oavsett orsak är Tove Alexandersson så långt från en diva man kan komma. Hon tar sig alltid tid för en pratstund, eller en selfie med sina yngre orienterarkollegor. Tove Alexandersson är en sann förebild, en supertalang som förstått vikten av att behålla båda fötterna på jorden, en idrottare helt i Mikael Ljungbergs anda.”

Belönas med 100 000 kronor 
Förutom den karaktäristiska glasstatyetten i form av en morot, formgiven av Peter Apelgren, består stipendiet såklart också av en check. I år uppgår stipendiesumman till 100 000 kronor, pengar som blir ett välkommet tillskott i vår orienteringsstjärnas vardag.
– Ja verkligen, det här hjälper mig att kunna fortsätta min elitsatsning på heltid. Som orienterare är det långt ifrån givet, berättar Tove Alexandersson.

Prisutdelning 
Prisutdelningen sker den 1 juni i samband med Stiftelsens årliga Minnesgolf som äger rum på Hooks Herrgård (Jönköping).

Om Mikael Ljungbergs Minnesfond 
Mikael Ljungbergs minnesfond startade kort efter Mikaels bortgång i slutet av 2004. Varje år delar stiftelsen ut ett stipendium till någon inom idrottsvärlden som lever upp till Mikael Ljungbergs värderingar: att vara ärlig, ödmjuk och rättvis. Någon som verkar i den anda som gjorde Mikael Ljungberg till en av våra mest folkkära idrottare genom tiderna. I år ligger stipendiesumman på 100 000 kronor.

Tidigare stipendiater: 
2005 Stephan Lundh, ishockey (tränare)
2006 Anna Lindberg, simhopp
2007 Mustafa Mohamed, friidrott
2008 Lassi Karonen, rodd
2009 Helena Jonsson, skidskytte
2010 Anja Pärson, alpint
2011 Marcus Hellner, skidor
2012 André Myhrer, alpint
2013 Sara Sjöström, simning
2014 Kim Källström, fotboll
2015 Håkan Ericsson, fotboll (tränare)
2016 Jenny Rissveds, mountainbike
2017 Tove Alexandersson, orientering

Mer om minnesfonden: 
www.mikaelljungberg.se

Mer om Minnesgolfen: 
http://mikaelljungberg.se/minnesgolfen/

Kontaktperson: 
Annica Ljungberg, 0708-13 81 86
annica@xlntcommunication.se

Leave a Reply