Skip to main content

Stipendiater

Varje år delar stiftelsen ut två stipendier till minnet av Mikael Ljungberg. Kandidater utses av ett styrelseutskott som därefter föreslår lämpliga stipendiater till styrelsen som slutligen tar det definitiva beslutet.

Kriterierna för att bli tilldelad stipendiet är att mottagaren ska leva upp till Mikael Ljungbergs värderingar – det vill säga vara ärliga, ödmjuka och rättvisa. Mottagaren av stipendiet till minnet av Mikael Ljungberg skall dessutom vara verksam inom idrottsvärlden. Stipendiet till aktiv brottare går till en verksam utövare utan hänsyn till ålder eller viktklass.

2018 – Armand Duplantis

Stipendiet till minne av Mikael Ljungberg tilldelas år 2018 Armand Duplantis.

Motivering

Armand Duplantis is an excellent example of the fact that you can be a superstar, without a superior attitude. Armand impresses us and inspires us – with equal parts self-confidence and modesty. This makes him a fantastic role model, an athlete entirely in the spirit of Mikael Ljungberg.

2017 – Tove Alexandersson

Stipendiet till minne av Mikael Ljungberg tilldelas år 2017 Tove Alexandersson.

Motivering

Kanske är det för att orienteringen som sport är sådan, kanske beror det på hennes personlighet – eller kanske en kombination av de två? Oavsett orsak är Tove Alexandersson så långt från en diva man kan komma. Hon tar sig alltid tid för en pratstund, eller en selfie med sina yngre orienterarkollegor. Tove Alexandersson är en sann förebild, en supertalang som förstått vikten av att behålla båda fötterna på jorden, en idrottare helt i Mikael Ljungbergs anda.

Läs vad följande har skrivit: SVDSydsvenskan, GP.

2016 – Jenny Rissveds

Stipendiet till minne av Mikael Ljungberg tilldelas år 2016 Jenny Rissveds.

2015 – Håkan Ericson

Stipendiet till minne av Mikael Ljungberg tilldelas år 2015 Håkan Ericson.

Motivering

Med en stor portion mänsklig värme och en envis tro på sina idéer får Håkan Ericson varje enskild spelare i laget att lysa. Genom att leda med mod och ödmjukhet lades grunden till U21-landslagets stora framgångar i EM 2015. Håkan har mod att ha is i magen när så krävs, mod att få andra i omgivningen att växa och mod att ta vara på varenda talang som är beredd att bidra. Han är en ledare som visar att allt är möjligt.

Läs vad följande har skrivit: SVD, SVT, Aftonbladet, Svensk Fotboll.

2014 – Kim Källström

Stipendiet till minne av Mikael Ljungberg tilldelas år 2014 Kim Källström. Kim får priset för att han är en mentalt stark idrottsman med en beständig ödmjukhet.

Motivering

Kim Källström har en obeveklig inställning att ge sitt yttersta för laget, och lyser alltid starkast när det väl gäller. Med ett oerhört betydelsefullt initiativ; Kim Källström Trophy, en klass för fotbollsspelare med intellektuell funktionsnedsättning, har han gjort en verklighet av alla tjejers och killars dröm att få spela i Gothia Cup. Det är den unika kombinationen som gör att Kim Källström utses till Mikael Ljungberg stipendiat år 2014.

Läs vad följande har skrivit: SVD, SVT, Gothia Cup.

2014 – Kristoffer Johansson

Mikael Ljungberg minnesfonds stipendium för bästa brottare 2014 tilldelas Kristoffer Johansson.

Motivering

Vi är väldigt glada över att få presentera Mikael Ljungbergs minnesfonds stipendium för bästa brottare för 2014. Han har under lång tid tillhört Sverigeeliten i brottning. Efter tre raka SM-guld fick han 26 år gammal debutera i ett världsmästerskap. Väl där tog han en femteplats med en prestation i absolut högsta klass. Hans inställning till brottning och hans respekt till sin omgivning gör Kristoffer Johansson till en självklar mottagare av Mikael Ljungbergs minnesfonds stipendium för bästa brottare 2014.

2010 – Anja Pärsson

Stipendiet till minne av Mikael Ljungberg tilldelas år 2010 Anja Pärson. Anja får priset för sin ödmjuka inställning till idrotten och sin omvärld samt för sitt obevekliga fokus på att konstant förbättra sin prestation.

Motivering

Anja tilldelas Mikael Ljungbergs stipendium för sin ödmjuka inställning till sin idrott och sin omvärld i både med- och motgång. Anja besitter en kämpaanda och vilja att aldrig ge upp som få andra. En kämpaanda som påvisades under OS i Vancouver då Anja kraschade svårt i störtloppet, för att enbart timmar senare fokusera på nästa mål och därefter vinna brons dagen efter kraschen. En enastående prestation med få motstycken. Anjas obevekliga inställning till träning och att outtröttligt fokusera på att konstant förbättra sin prestation befäster än mer Anja som en fullvärdig mottagare av stipendiet till minne av Mikael Ljungberg.

Läs vad följande har skrivit: Helsingborgs DagbladGPTV4 NyheternaSVTSvenska DagbladetEurosportAllehandaNorranNTÖPCorrenHallands Nyheterttela.seVästerbottens KurirHallandsposten.seHelagotland.seBohuslänningenUppsala Nya TidningBLTSundsvalls TidningPiteå-TidningenNLTFolkbladetVLT.

Anja Pärson, 2010 års Mikael Ljungberg-stipendiat.

2013 – Sarah Sjöström

Stipendiet till minne av Mikael Ljungberg tilldelas år 2013 Sarah Sjöström. Sarah får priset för sin målinriktade träning och sina resultat under 2013.

Motivering

En viljestark och ambitiös atlet med ett ödmjukt sätt i Mikael Ljungbergs anda. Hon tränar inte för utmärkelser men har utvecklats till en världsstjärna vi är stolta över. Med prestationer i absolut världsklass vann Sarah Sjöström både guld och silver i världsmästerskapen 2013. Med en respektfull inställning till sin omgivning och ett imponerande fokus i bassängen är Sarah Sjöström självklar som årets mottagare av Mikael Ljungbergs stipendium.

2012 – André Myhrer

Stipendiet till minne av Mikael Ljungberg tilldelas år 2012 André Myhrer. André får priset för sin respektfulla inställning till sin omgivning och en kompromisslös approach i backarna.

Motivering

En viljestark och ambitiös atlet med en beständig ödmjuk glimt i blicken. Med nerver av stål och en klartänkt målmedveten träning är målet konstant i sikte. André Myhrer tränar inte för utmärkelser, han tränar för de stora medaljerna av ädlaste valör. I OS i Vancouver 2012 knep han bronset. Efter en raffinerad briljans och ett knivskarpt fokus stod han som förste svensk på 19 år som segrare i slalomvärldscupen, efter säsongen 2011/2012. Med en respektfull inställning till sin omgivning och en kompromisslös approach i backarna är Andre Myhrer helgjuten som årets mottagare av Mikael Ljungbergs stipendium.

Läs vad följande har skrivit: SVTGPExpressenAftonbladetSveriges RadioHallandspostenNorrländska SocialdemokratenNorranHela HälsinglandHelsingborgs DagbladNorra SkåneNya Lidköpings-TidningenLaholms TidningPiteå-TidningenFolketVästerbottens-KurirenUppsala Nya TidningAffärerSportBarometern Oskarshamns-Tidningen.

2010 – Vicenzo Macri

Stipendiet till minne av Mikael Ljungberg för aktiva brottare tilldelas år 2010 Vicenzo Macri.

Motivering

Med en enträgen målmedvetenhet brinner Vincenzo Macri för brottningen och lever för att en dag bli mästare. På eget bevåg söker han internationellt nya vägar för att utvecklas. Genom ett minutiöst och idogt fokus på träning, tävling, kost och vila satsar han outtröttligt för att nå sitt mål. Vincenzo är utöver en talangfull idrottare en god kamrat både på och vid sidan av mattan. En eldsjäl som i Mikael Ljungbergs anda visar hänsyn och omtanke inför sina medmänniskor.

2009 – Helena Jonsson

Stipendiet till minne av Mikael Ljungberg tilldelas år 2009 Helena Jonsson, en målinriktad och disciplinerad träningstalang.

Motivering

Genom en bragdinsats tog hon tre medaljer varav ett guld i VM 2009 och vann dessutom den totala världscupen samma år efter en fenomenal uppvisning i fokusering och mental styrka. Stipendiet till minne av Mikael Ljungberg år 2009 tilldelas Helena Jonsson. En målinriktad och disciplinerad träningstalang med en lika ödmjuk inställning till sporten som sin omvärld, ständigt med ett leende nära till hands. En idrottare helt i Mikael Ljungbergs anda.

2009 – Sofia och Johanna Mattsson

Stipendiet till minne av Mikael Ljungberg för aktiva brottare tilldelas år 2009 Johanna och Sofia Mattsson.

Motivering Sofia Mattsson

Med en minutiös träningsdisciplin och en förmåga att aldrig ge vika tog hon vid 19 års ålder VM guld i 51 kilosklassen 2009 utan att tappa en enda poäng. 2009 års stipendium till minne av Mikael Ljungberg för aktiva brottare tilldelas Sofia Mattsson. En positiv och glädjespridande idrottare med ett orubbligt fokus och en försorg till sin omgivning mycket lik Mikael Ljungbergs egen.

Motivering Johanna Mattsson

Stipendiet till minne av Mikael Ljungberg för aktiva brottare år 2009 tilldelas Johanna Mattsson. En envis perfektionist med en vilja av stål.  2009 tog Johanna EM guld i 59 kilosklassen trots en förkylning i kroppen. Med hjärtat djupt rotat hos familjen hemma i Gällivare längtar hon ständigt upp på mattan med en brinnande kärlek inför sin sport. Likt Mikael Ljungberg fokuserar hon obevekligt på målet med en ödmjuk lågmäldhet.

2008 – Lassi Karonen

Stipendiet till minne av Mikael Ljungberg tilldelas år 2008 Lassi Karonen, roddaren som aldrig ger upp och alltid satsar allt.

Motivering

Vid 26 års ålder började han elitsatsa. Vid 32 års ålder blev han 6:a i OS, trots en elak förkylning. Stipendiet till minne av Mikael Ljungberg år 2008 tilldelas Lassi Karonen, roddaren som aldrig ger upp och alltid satsar allt. Trots sin kompromisslösa inställning till träning så står han med bägge fötterna på jorden och har en ödmjuk inställning till såväl sin omgivning som sporten. En sällsynt egenskap som gör Lassi till en värdig stipendiat.

2008 – Kristoffer Johansson

Stipendiet till minne av Mikael Ljungberg för aktiva brottare tilldelas år 2008 Kristoffer Johansson.

Motivering

En träningsvillig och ödmjuk go’ kille. En brottare som, trots värnplikt och brist på ordentlig träning,  rodde hem bland annat en guldpeng i senior  SM (fristil) och brons i junior  em, år 2008. 2008 års stipendium till minne av Mikael Ljungberg för aktiva brottare går till Kristoffer Johansson. En idrottsman som alltid ger allt på träning och tävling och alltid ställer upp för sina vänner och sin familj. Precis som Mikael Ljungberg själv alltid gjorde.

2007 – Mustafa Mohamed

Stipendiet till minne av Mikael Ljungberg tilldelas år 2007 Mustafa Mohamed, viljestark idrottare.

Motivering

Med obändig vilja har Mustafa Mohamed etablerat sig i friidrottens världselit. Trots inledande svårigheter som senior har han kämpat stenhårt och pressat sig mot allt bättre tider. Mustafa Mohamed har dock aldrig tappat sin ödmjukhet och positiva inställning till familj, kamrater och sporten. Det är den unika kombinationen av stor idrottsman och stor människa som gör att Mustafa Mohamed utses till Mikaelljungbergstipendiat år 2007.

2007 – Christoffer Ljungbäck

Stipendiet till minne av Mikael Ljungberg för aktiva brottare tilldelas år 2007 Christoffer Ljungbäck.

Motivering

Smart, stark och ödmjuk. Det beskriver årets Mikael Ljungbergs-stipendiat såväl i som utanför ringen. Han klarar att kombinera universitetsstudier med brottning på elitnivå och gör det med bravur. Hans meritlista är, trots hans unga år, redan lång och innehåller såväl SM-utmärkelser som medlemskap i SOK:s utmanargrupp. I sann Mikaelljungberganda förenar 2007 års stipendiat,  Christoffer Ljungbäck, hjärna och muskler med en obändig vilja och ödmjuk inställning.

2006 – Anna Lindberg

Stipendiet till minne av Mikael Ljungberg tilldelas år 2006 Anna Lindberg, viljestark simhopperska.

Motivering

Med kompromisslös Ljungbergsk envishet och mjuk, stillsam auktoritet har Anna Lindberg kämpat i motvind och fullföljt sin vision. Med hårt arbete, tålamod och positiv envishet har hon övervunnt skador och sviktande resultat. Hennes okuvliga vilja tog henne genom svårigheter och slutligen fram till världseliten och två EM-guld. Där ligger hennes storhet.

2006 – Victor Wolfgang

Stipendiet till minne av Mikael Ljungberg för aktiva brottare tilldelas år 2006 Victor Wolfgang, en målmedveten och ödmjuk träningsmaskin.

2005 – Stephan Lundh

Stipendiet till minne av Mikael Ljungberg tilldelas år 2005 Stephan Lundh, välkänd och respekterad hockeytränare.

2005 – Johan Eurén

Stipendiet till minne av Mikael Ljungberg för aktiva brottare tilldelas år 2005 Johan Eurén, en ödmjuk vinnare.